El Nadal és sinònim d’una època de cuinar a casa, ja que aquestes dates arriben carregades d’àpats i reunions amb els nostres éssers estimats. Si aquest any has d’organitzar alguna d’aquestes cites, et proposem un menú molt especial, saludable, amb un contingut baix en greix i que no resulta pesat, facilitant la digestió. Aquest nadal cuina amb verdures!
Entrant: Sopa de miso vegana a les tres verdures
Ingredients per a 4 persones
Per al miso:
-5 g d’alga konbu
-500 ml d’aigua
-1 cullerada de miso
-Tofu
-Sal
Per a la crema de verdures:
-50 g de pèsols congelats
-50 g de blat de moro
-50 g de bròquil congelat
-12 puntes d’espàrrec de marge congelat
-Sal
-Pebre negre i pebre rosa al gust
-Oli
-Vinagre de Xerès al gust
Elaboració
Netegem el konbu amb un drap humit per a eliminar qualsevol resta de sal. En una olla escalfem l’aigua i el konbu a foc mitjà. Just abans que comenci a bullir, ho retirem i afegim sal al gust. Afegim el miso a poc a poc, remenant fins que es dissolgui completament. Afegim el tofu i deixem reposar.
A la sopa miso afegim pèsols, blat de moro, bròquil i alguns espàrrecs, sense descongelar, i triturem fins a aconseguir una crema fina al nostre gust. En un cassó amb aigua calenta i sal, fiquem la resta de les puntes d’espàrrec, sense descongelar. Després de dos minuts tallem la cocció amb un bol amb gel i el reservem.
Corregim la crema de sal, afegim pebre si li volem donar un punt picant i servim amb un rajolí d’oli d’oliva, unes gotes de vinagre de Xerès, una mica de tofu, una mica de pebre rosa i les puntes d’espàrrec que teníem reservades.
Plat principal: Pastís farcit de verdures variades i tofu
Ingredients per a 4 persones
Per al farciment:
-2 cullerades de soia texturitzada
-100 g d’espinacs congelats
-50 g de pèsols congelats
-50 g de pebrots congelats
-50 g de ceba congelada
-10 tomàquets “cherry”
-Oli
-Sal
-Pebre
-Massa de pasta fullada
Per a la massa mare de pasta fullada vegana:
-1/2 tassa d’aigua
-3 cullerades de farina de força
-1 cullerada de sucre blanc
-20 g de llevat fresc
Per a la pasta fullada vegana:
-1 tassa de llet vegetal
-Un rajolí d’oli oliva suau
-Aigua
-3 tasses de farina de força
-3 de sucre
-Llard vegà: 3 cullerades d’oli de coco i 2 de farina de blat
Elaboració
En una paella, saltem la ceba i els pebrots congelats amb un rajolí d’oli, fins que estiguin tendres. Afegim els espinacs i la soia hidratada i saltem tot uns 5 minuts. Salpebrem al gust i deixem refredar.
Estenem la pasta fullada sobre una safata de forn i emplenem amb la preparació anterior, intentant que no caigui líquid de la paella perquè no s’espatlli la pasta fullada. En emplenar la pasta fullada fem la forma d’un triangle, com si fos un arbre de nadal, i després tallem els extrems de la massa, en perpendicular, i anem tancant la massa perquè agafi la forma d’arbre.
Enganxem les parts amb oli, pintem també amb oli la resta de la pasta fullada, i el fiquem al forn, a 180 °C a dalt i a baix, uns 15 minuts.
Si volem preparar una pasta fullada vegana, comencem per la massa mare, escalfant la 1/2 tassa d’aigua al microones. Esmicolem el llevat fresc en l’aigua, afegim el sucre i movem amb una espàtula. Després afegim la farina i barregem bé fins a aconseguir una massa disforme. Tapem amb film i reservem en un lloc temperat. En una o dues hores la massa haurà crescut i començaran a sortir unes bombolletes. Estarà llesta per a continuar!
Durant l’espera podem preparar el llard vegà, per al que hem de barrejar els seus ingredients fins a aconseguir una textura cremosa, i ho reservem.
Barregem la massa amb la llet, la farina i el sucre i comencem a pastar. Anem afegint aigua o farina, segons es vagi necessitant fins a aconseguir una massa rodona i gairebé llisa. Tallem la massa en diversos trossos i estenem la massa, amb l’ajuda d’un corró, fins que tingui mig dit de gruix. Estenem el llard vegà a la massa i anem col·locant la resta de planxes de pasta fullada, una sobre una altra. Anem aplanant amb un corró i ja tindríem la pasta fullada vegana per a la nostra recepta. Llest per a servir!
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments en la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, té en marxa un espai a Internet que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultra congelades.
A la pàgina web es poden veure des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús a la cuina per a elaborar deliciosos plats.