Una bona alimentació és fonamental perquè la família tingui una salut de ferro. Per a fer-ho, hem alimentar-nos diverses vegades al dia, especialment a base de verdures, cereals integrals i fruites. I cal no oblidar que el sopar també és un àpat important, ja que serveix per reposar l’energia que s’ha invertit en l’activitat diària.
És indispensable sopar de forma equilibrada i basant-nos en aliments variats. El sopar sempre hauria de ser més lleuger que els altres àpats del dia i no hauríem de deixar-lo per molt tard, per no arribar a la taula amb massa gana i acabar menjant en excés. Per descansar millor, sopar aviat i fer un àpat lleuger ajuda al cos a digerir.
Els millors nutrients per dormir bé
Les deficiències de minerals i vitamines són factors que contribueixen en gran mesura a la manca de son. També la manca de magnesi i melatonina són causes freqüents d’insomni. Així mateix, la deficiència de vitamina D està relacionada amb la somnolència diürna. Però, ¿quins aliments contenen aquests nutrients?
La fruita
Les cireres, la civada i les ametlles són una font natural de melatonina, que exerceix un paper crucial en els ritmes circadians i la regulació del son. La melatonina també ajuda en l’eliminació de radicals lliures que poden provocar càncer.
Els cereals integrals
Comparats amb altres tipus de cereal, els cereals integrals són millors fonts de potassi, magnesi, fibra, vitamines B, ferro, folat i seleni. A l’hora de comprar farines o pa, és important assegurar-se que estiguin 100% elaborats amb cereals integrals. També podem trobar cereals integrals sencers com l’arròs integral, la civada, el kamut, l’ordi, el sègol, el blat sarraí, l’espelta, la melca, el mill…
Les ametlles
Aquesta fruita seca té un alt contingut en triptòfan i magnesi, de manera que prendre un grapat d’ametlles durant el sopar ens pot ajudar a agafar el son. A més, les ametlles també són una bona font de proteïnes, calci, ferro, fòsfor, potassi i zinc.
El peix
Els peixos amb més contingut de vitamina D són l’arengada, el congre, el salmó, el sorell, la palometa, la sardina i l’anxova. Recorda que a la Sirena trobaràs receptes i idees per preparar-los de les maneres més delicioses.
Per últim, cal tenir molt en compte que cada persona és diferent, de manera que la dieta s’hauria d’adaptar a les necessitats (biològiques i circumstancials) de cadascú. I finalment, també és important tenir present el mètode d’elaboració dels plats, ja que la cocció pot alterar els nutrients i les diferents propietats dels aliments.