Contingut

Altres entrades

Com fer gelat casolà sense sucre

Fer gelat casolà sense sucre pot semblar un desafiament, però amb els ingredients adequats i alguns trucs senzills, pots gaudir d’unes delicioses postres que sigui saludable, i apte per a diferents dietes. En aquest article, t’ensenya­rem com preparar gelat sense sucre, explorant les millors alternatives al sucre, els ingredients que has d’evitar i les tècniques que  asseguraran un resultat cremós i deliciós. Descobrirem com fer gelat casolà sense sucre de manera fàcil i divertida!

Per què fer gelat SENSE sucre?

Optar per fer gelat sense sucre té múltiples beneficis. Per a aquells que busquen reduir el seu consum de sucre per raons de salut, com la diabetis o pèrdua de pes, és una excel·lent manera de gaudir d’unes postres sense comprometre el benestar.

A més, en fer el teu propi gelat casolà, tens control total sobre els ingredients, permetent-te evitar conservants i additius artificials que solen trobar-se en els productes comercials. Finalment, aprendre a substituir el sucre en les teves receptes pot obrir-te un món de possibilitats culinàries més saludables i creatives.

Trucs per a substituir el sucre en els gelats casolans

Si vols aprendre com fer gelat sense sucre, és fonamental conèixer els millors substituts per a mantenir el sabor i la textura que tant gaudeixes. Aquí et presentem opcions saludables i naturals que pots usar en les teves receptes casolanes, juntament amb alguns consells pràctics per a obtenir els millors resultats.

Estèvia

L’estèvia és un edulcorant natural extret de les fulles de la planta Stevia rebaudiana. És significativament més dolç que el sucre, per la qual cosa necessitaràs usar menys quantitat. L’estèvia no té calories i no afecta els nivells de glucosa en sang, la qual cosa la fa ideal per a persones amb diabetis o per als qui busquen controlar el seu pes. En usar  estèvia en els teus gelats, recorda que pot deixar un lleuger regust de regalèssia, així que comença amb petites quantitats i ajusta segons la teva preferència.

Eritritol

L’eritritol és un alcohol de sucre que es troba naturalment en algunes fruites i aliments fermentats. Té al voltant del 70% de la dolçor del sucre i gairebé no aporta calories. A més, no provoca pics de glucosa ni problemes digestius comuns amb altres alcohols de sucre. L’eritritol és una excel·lent opció per a mantenir la textura cremosa en els gelats, ja que no cristal·litza tant com altres substituts. Pots usar-ho en la mateixa proporció que el sucre regular.

Fruites Naturals

Les fruites naturals són una excel·lent manera d’endolcir els teus gelats de manera saludable. Plàtans, dàtils, figues i puré de poma són algunes de les opcions que pots utilitzar. No sols aporten dolçor, sinó que també afegeixen fibra, vitamines i minerals a les teves postres. Per a evitar una textura arenosa, assegura’t de processar bé les fruites fins a obtenir un puré suau abans d’incorporar-les a la mescla del gelat.

Alternatives perilloses i poc saludables que no són bons substituts del sucre en els teus gelats casolans

Quan decideixis fer gelat sense sucre, és crucial triar els substituts adequats. En la cerca d’un sabor dolç sense sucre, alguns ingredients poden semblar temptadors, però poden tenir efectes negatius en la teva salut. A continuació, et detallem per què hauries d’evitar-los en fer gelat casolà sense sucre.

Edulcorants artificials

Els edulcorants artificials com l’aspartam, la sacarina i el sucralosa són populars en molts productes sense sucre, però no són ideals per als teus gelats casolans. Encara que poden oferir la dolçor desitjada sense calories, aquests edulcorants estan associats amb efectes secundaris negatius com a maldecaps, problemes digestius i, en alguns estudis, han mostrat possibles riscos per a la salut a llarg termini. A més, poden alterar el sabor natural del gelat i deixar un regust desagradable.

Xarops i xarop de blat de moro

El xarop de blat de moro, especialment el xarop de blat de moro alt en fructosa, és un substitut comú del sucre en productes processats. No obstant això, aquest ingredient és altament processat i està relacionat amb problemes de salut com l’obesitat, la resistència a la insulina i malalties del cor. Usar xarops en el teu gelat casolà pot resultar en unes postres menys saludable i contribuir a problemes metabòlics a llarg termini.

Fructosa concentrada

Encara que la fructosa es troba naturalment en les fruites, la fructosa concentrada que s’usa com a edulcorant no és una opció saludable. En altes quantitats, la fructosa pot causar resistència a la insulina, augment de greix abdominal i problemes hepàtics. Usar fructosa concentrada en lloc de sucre en el teu gelat casolà pot semblar una alternativa natural, però els seus efectes negatius fan que sigui una opció a evitar.

Consells pràctics per a substitucions efectives

  1. Combina edulcorants: Sovint, combinar diferents edulcorants pot millorar el sabor i la textura del teu gelat. Per exemple, barrejar estèvia amb eritritol pot reduir el regust de l’estèvia i millorar la cremositat.
  2. Ajusta les proporcions: Quan substitueixis el sucre, és possible que necessitis ajustar les quantitats. L’estèvia és molt més dolça que el sucre, per la qual cosa necessitaràs menys quantitat. Prova i ajusta les quantitats per a aconseguir el nivell de dolçor desitjada.
  3. Afegeix estabilitzants naturals: Ingredients com la goma guar o la goma xantana poden ajudar a millorar la textura i evitar la formació de cristalls de gel en el teu gelat sense sucre.
  4. Prova i experimenta: Cada edulcorant té les seves pròpies propietats, per la qual cosa pot requerir una mica d’experimentació per a trobar la combinació perfecta per al teu gelat. No dubtis a provar diferents quantitats i combinacions fins a obtenir el resultat ideal.

Com fer gelat SENSE sucre: Receptes i passos

Aprendre com fer gelat sense sucre és una excel·lent manera de gaudir d’unes postres delicioses i saludable. Aquí et presentem una recepta bàsica i algunes variacions de sabors que pots provar.

Recepta bàsica de gelat sense sucre

Ingredients necessaris:

  • 2 tasses de nata per a muntar
  • 1 tassa de llet sencera o vegetal (ametlla, coco, etc.)
  • 1/2 tassa d’eritritol o estèvia (ajusta al gust)
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla
  • Una mica de sal

Passos per a la preparació:

  1. Barreja els ingredients: En un bol gran, barreja la nata per a muntar, la llet, l’edulcorant triat, l’extracte de vainilla i una mica de sal. Bat bé fins que tots els ingredients estiguin completament integrats.
  2. Batre la mescla: Utilitza una batedora elèctrica per a batre la mescla fins que es formin pics suaus. Això afegirà aire a la barreja, la qual cosa ajudarà al fet que el gelat tingui una textura cremosa.
  3. Congela: Aboca la barreja en un recipient hermètic apte per al congelador. Cobreix amb una tapa i congela durant almenys 4 hores, o fins que el gelat estigui ferm.
  4. Batre i tornar a congelar: Per a una textura més cremosa, treu el gelat del congelador després de 2 hores i torna a batre’l amb una batedora elèctrica, després torna a congelar.
  5. Servir: Abans de servir, deixa el gelat reposar a temperatura ambient durant uns minuts perquè sigui més fàcil de treure.

Variacions de sabors

Una vegada que dominis la recepta bàsica, pots experimentar amb diferents sabors. Aquí tens algunes idees per començar:

Gelat de vainilla sense sucre

Per a un gelat de vainilla clàssic, simplement segueix la recepta bàsica i afegeix una beina de vainilla ratllada a la barreja. Això intensificarà el sabor a vainilla.

Gelat de xocolata sense sucre

Ingredients addicionals:

  • 1/2 tassa de cacau en pols sense sucre
  • 1/4 tassa de xocolata negra sense sucre fosa

Instruccions:

  1. Afegeix el cacau en pols i la xocolata fosa a la barreja bàsica abans de batre.
  2. Segueix els passos de la recepta bàsica per a batre i congelar.

Gelat de fruites sense sucre

Ingredients addicionals:

  • 1 tassa de puré de fruites (maduixes, plàtans, mango, etc.)

Instruccions::

  1. Incorpora el puré de fruites a la barreja bàsica.
  2. Bat bé per a integrar la fruita.
  3. Segueix els passos de la recepta bàsica per a batre i congelar.

Quan la temptació apreti i no disposis de temps per a preparar el teu gelat casolà sense sucre, sempre pots comptar amb una varietat de gelats sense sucre llestos per a gaudir al teu congelador: cons, bombons, sorbets, terrines, entre altres delicioses opcions. Troba tots aquests productes deliciosos en La Sirena!

Trucs d’elaboració per a un gelat casolà perfecte

Per a aconseguir un gelat casolà sense sucre que sigui deliciós i amb la textura adequada, és important seguir alguns trucs d’elaboració. Aquests consells t’ajudaran a obtenir un gelat cremós i suau, evitant els problemes comuns com la formació de cristalls de gel.

Consells per a una textura cremosa

La clau per a un gelat perfecte està en la seva textura. A continuació, t’oferim alguns trucs per a aconseguir un gelat cremós i deliciós:

Ús de greixos saludables

Els greixos són essencials per a la cremositat del gelat. La nata per a muntar, la llet sencera i alternatives vegetals com la llet de coco o d’ametlla amb alt contingut gras són excel·lents opcions. La grassa ajuda a evitar la formació de cristalls de gel i proporciona una textura rica i suau.

Incorporació d’aire a la barreja

Batre la barreja de gelat abans de congelar-la és crucial. En batre-la, incorpores aire a la barreja, la qual cosa contribueix a una textura més lleugera i cremosa.

Utilitza una batedora elèctrica per a batre la barreja fins que s’hi formin pics suaus abans de congelar-la. Per a millorar encara més la textura, pots tornar a batre la barreja novament a meitat del temps de congelació.

Evitant cristalls de gel

Els cristalls de gel poden arruïnar la textura del teu gelat. Aquí et deixem alguns consells per a evitar-los:

Tècniques de congelació correcta

  • Congelació ràpida: Congelar la mescla ràpidament ajuda a reduir la formació de grans cristalls. Usa un congelador ajustat a la seva temperatura més baixa.
  • Batut intermedi: Després de 2 hores en el congelador, treu la barreja i bate-la novament. Aquest pas trenca els cristalls de gel que s’estiguin formant i afegeix més aire, millorant la cremositat.

Ús d’estabilitzants naturals

Els estabilitzants naturals poden millorar la textura del gelat i evitar la formació de cristalls de gel. Aquí tens algunes opcions:

  • Goma guar: Un espessidor natural que ajuda a mantenir la mescla suau.
  • Goma xantana: Similar a la goma guar, aquesta ajuda a estabilitzar la barreja i evitar els cristalls de gel.
  • Rovell d’ou: Els rovells d’ou no sols afegeixen riquesa, sinó que també actuen com un estabilitzant natural, ajudant a mantenir una textura suau.

Resum de consells pràctics

  1. Utilitza ingredients de alta qualitat: La qualitat dels teus ingredients afectarà directament el sabor i la textura del teu gelat.
  2. Mantingues l’aire: Bateu bé la barreja abans de congelar i a meitat del procés de congelació per a mantenir una textura cremosa.
  3. Congela ràpidament: Usa el congelador a la seva temperatura més baixa per a congelar ràpidament la barreja i evitar cristalls de gel.
  4. Experimenta amb estabilitzants naturals: Prova amb goma guar, goma xantana o rovells d’ou per a millorar la consistència.

La preparació de gelats casolans sense sucre també fomenta la creativitat en la cuina. Pots experimentar amb diferents sabors, textures i edulcorants naturals, ajustant cada recepta a les teves preferències personals i necessitats dietètiques. Aquesta versatilitat no sols enriqueix la teva experiència culinària, sinó que també et permet gaudir d’un gelat que és tant saborós com nutritiu.

No dubtis a jugar amb diferents ingredients i tècniques fins a trobar les combinacions que més t’agradin. Fer gelat casolà sense sucre és una activitat divertida i gratificant que et permetrà gaudir d’un postre perfecte, adaptat als teus gustos i necessitats. Comença avui mateix i sorprèn a tothom amb les teves delicioses creacions!

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Vols 5€ de descompte?

Apunta’t a la nostra Newsletter i rebràs un codi promocional i grans ofertes exclusives…