El bròquil és una de les verdures més presents en la dieta mediterrània. Les seves propietats i la possibilitat de preparar-lo de forma senzilla fan que moltes famílies l’incloguin a la seva alimentació diària. El bròquil pertany a la família de les crucíferes i la seva recol·lecta comença amb l’arribada del fred, al mes d’octubre, i finalitza al juny. I es tracta d’un superaliment!
Els beneficis del bròquil i les seves possibilitats
El bròquil aporta un gran nombre de propietats beneficioses per a l’organisme: fibra, minerals i vitamines. Es tracta d’un aliment especialment poderós a l’hora de prevenir malalties greus. Regula els nivells de colesterol en sang i disminueix la pressió sanguínia, protegint el cor i evitant l’aparició de malalties cardiovasculars. De la mateixa manera, conté antioxidants i antiinflamatoris que ajuden a prevenir el càncer. A més, el seu alt contingut en fibra impulsa el bon funcionament del sistema digestiu!
El bròquil també conté vitamines i betacarotens, que protegeixen l’organisme d’infeccions. De forma més superficial, el seu contingut en carotenoides protegeix la salut ocular, millora la regeneració cel·lular i la cicatrització de la pell.
El consum de bròquil és especialment beneficiós durant l’embaràs i durant els primers anys de vida de les persones. Igual que qualsevol altre superaliment, nodreix l’organisme de forma molt positiva, i en combinació amb altres verdures, fruita, làctics, carn i peix, dóna lloc a una alimentació sana i equilibrada pel dia a dia.
Existeixen moltes formes de consumir el bròquil. El més comú és presentar-lo com un primer plat o com a acompanyament en un segon plat, juntament amb una peça de carn o peix. El bròquil és un vegetal que es pot consumir cru, bullit, al forn… També es pot incloure en brous o guisats, o preparar-lo gratinat, fregit o saltejat. El més saludable és prendre’l cru, al vapor o al forn, ja que d’aquesta manera el vegetal perd menys propietats.
Una idea senzilla per preparar-lo és fornejar amb una mica d’oli d’oliva verge extra, sal i pebre mòlt. D’aquesta manera, el vegetal quedarà més gustós i serà un perfecte acompanyament.
També es pot servir bullit amb una salsa al gust; és molt comú acompanyar-lo d’una salsa de formatge o beixamel, que pot comprar-se directament preparada o cuinar-se de forma casolana. Si l’objectiu és elaborar un plat principal, més consistent, poden acompanyar-se algunes peces de bròquil amb pollastre o pasta, de nou acompanyant la mescla amb una salsa casolana.
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments en la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, té en marxa un espai a Internet, que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultra congelades. A la pàgina web es pot veure des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús a la cuina per elaborar deliciosos plats.