A mesura que baixen les temperatures, el nostre organisme, de manera instintiva, ens demana aliments calents i energètics que ens ajudin a mantenir el cos calent. Per això és molt important conèixer els aliments que, a més, poden col·laborar a augmentar les nostres defenses a l’hivern i suposen una valuosa eina per combatre els refredats. Descobreix quins són!
Durant els mesos més freds de l’any, el fred exigeix al nostre cos fer un esforç extra per mantenir una temperatura adequada sobre els 37º graus centígrads. Però per aconseguir aquesta temperatura, l’organisme ha d’activar una sèrie de mecanismes fisiològics amb la finalitat de generar calor interna i contrarestar la disminució de la temperatura exterior.
Encara que molts desconeguin aquests beneficis, la veritat és que existeixen una infinitat d’aliments que pots incloure en la teva dieta diària, reforçant així el teu sistema immunitari a partir de nutrients i antioxidants per omplir-te d’energia. Per això, és fonamental triar bé els menjars a l’hivern!
Tips amb verdures per combatre el fred
Tot i que és cert que les baixes temperatures són antònimes dels batuts i les amanides, no has d’oblidar incloure en les sopes, brous, cremes i purés que preparis, una quantitat elevada de vegetals i hortalisses com la pastanaga, les carxofes, el porro, la bleda i la carabassa. Aquests ingredients t’ajudaran a mantenir-te hidratat alhora que controlaran la temperatura corporal adequada. (Recorda que fa poc et vam explicar els nostres consells per preparar el esmorzar ideal a l’hivern!)
D’altra banda, la ceba és un altre ingredient essencial a l’hivern, destacant pel seu gran poder depuratiu i antisèptic. Preparar diàriament una infusió de ceba, all i gingebre és la fórmula ideal per reforçar les defenses, ja que l’efecte antibiòtic i antioxidant d’aquests ingredients els converteix en grans aliats contra els refredats i constipats.
Els aliments energètics i les proteïnes
Els aliments energètics són ideals per ajudar-nos a combatre el fred, no tant perquè es poden prendre calents, sinó perquè aporten vitalitat instantània després de consumir-los. Entre aquest grup d’aliments destaquen els hidrats de carboni, com els llegums, pastes i arròs.
A més, durant l’hivern també has de posar especial cura al consum adequat de proteïnes, ja que els experts recomanen que les proteïnes corresponguin a un 20% de les calories totals diàries. Així, la carn, el peix i els ous resulten indispensables per al correcte funcionament de l’organisme, alhora que actuen reforçant el sistema immunitari.
Ara que coneixes els tips essencials per superar els dies de fred, posa a prova les nostres recomanacions i gaudeix d’una salut de ferro, també durant l’hivern!