Consumir diàriament fruites i verdures és fonamental per aportar al nostre organisme tots els nutrients que necessita. No obstant això, no només és recomanable consumir cinc peces de fruita i verdura cada dia, sinó que també és important tenir en compte el color de les mateixes.
El color ens indica la composició dels aliments i els diferents beneficis que pot aportar a la nostra salut. Distingim cinc tipologies diferents:
Verd
El verd és el color més comú de les verdures i es deu a un pigment denominat clorofil·la. Les verdures de color verd contenen vitamina C i calci. Les verdures de fulla verda són, en la seva majoria, font d’àcid fòlic, una vitamina B fonamental en la dieta de les embarassades. A més, regulen la pressió arterial, redueixen els nivells de sucre en sang, enforteixen el sistema immunitari i mantenen els ossos forts. Són moltes les verdures de color verd; destaquen els espinacs, el bròquil, les bledes o els pebrots.
Vermell
Les verdures de color vermell com els tomàquets, el pebrot vermell o els raves contenen licopè, àcid el·làgic i quercetina, composts que redueixen el risc de patir càncer i disminueixen la pressió sanguínia, així com els nivells de colesterol a la sang. El consum d’aquests aliments ajuda a conservar la memòria, protegeix de malalties cardiovasculars i disminueix el risc de patir malalties del sistema urinari.
Blanc
Les verdures de color blanc, com la ceba o la coliflor contenen beta-glucans, un compost de fibra soluble, així com al·licina, que ajuda a disminuir el colesterol en sang, a regular la pressió sanguínia i a prevenir el càncer. El consum de verdures de color blanc enforteix el cervell i manté les articulacions sanes.
Groc/ Ataronjat
Les verdures de color groc o ataronjat, com les pastanagues, la carabassa o el pebrot, contenen beta-carotè, que aporta Vitamina A a l’organisme, així com altres compostos com la zeaxantina, flavonoides, licopè, potassi i vitamina C. Aquests components cuiden i protegeixen la visió i la pell. El seu consum beneficia al sistema immunitari i enforteix i repara els teixits.
Morat/Blau
Les verdures de color blau o morat blavenc contenen antocianines, un compost potencialment antioxidant. Aquests aliments prevenen el càncer i les malalties cardiovasculars, combaten l’envelliment, redueixen les al·lèrgies i beneficien a la salut ocular. Dins d’aquest grup de verdures trobem la ceba morada, les albergínies, la remolatxa o la col llombarda.
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments en la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, té en marxa un espai a Internet, que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultracongelades.
A la pàgina web es pot veure des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús en la cuina per elaborar deliciosos plats.