El consum de verdures congelades suposa una opció sana i equilibrada en qualsevol tipus de dieta. Gràcies al curós procés d’ultracongelat que segueixen els productes de la Sirena, les propietats dels aliments es mantenen en perfecte estat des de la seva recol·lecció i fins arribar a taula.
Una de les claus que determinen la qualitat d’aquests aliments és el manteniment continu de la cadena del fred, un factor indispensable perquè els productes no perdin les seves propietats i nutrients. T’expliquem en què consisteix!
L’inici del procés d’ultracongelació
La cadena del fred consisteix en el manteniment dels productes congelats entre -25ºC i -18ºC, des de la fase d’ultracongelació fins al moment del seu consum. D’aquesta forma, el producte es manté en perfecte estat i conserva el major nombre de nutrients possible.
El procés d’ultracongelació està compost per diferents etapes que no només serveixen per conservar en perfecte estat la textura, el sabor, l’olor o el color dels aliments, sinó que també evita la proliferació de patògens, la degradació dels aliments i el deteriorament provocat per microorganismes.
En el cas de les verdures, una vegada es recol·lecten –al seu moment òptim de maduració-, es traslladen a la fàbrica, on es renten i s’escalden per retirar la terra. A continuació, es congelen a gran velocitat (a -40ºC). És important mantenir la temperatura òptima dels aliments ultracongelats perquè la cadena del fred no es vegi alterada.
Durant el recorregut que fa el producte, s’ha de tenir cura de l’adequat manteniment de la cadena del fred, tant en els diferents processos pels quals passi el producte, com en el seu transport, a través de vehicles especials.
Com es manté la cadena del fred
És fonamental reduir el màxim possible el temps que transcorre en cada fase per mantenir les propietats i valors nutritius de les verdures. Si es trenca la cadena del fred, es reinicia el procés de descomposició frenat prèviament. Si s’alterés aquesta cadena del fred, el producte hauria de consumir-se al més aviat possible, en cap cas s’ha de tornar a introduir al congelador.
Per tant, saber identificar si s’ha trencat la cadena del fred d’un producte és important. Existeixen alguns indicadors que la cadena del fred s’ha vist alterada en un aliment congelat, com per exemple: si el producte es troba en bloc o enganxat, si acumula gebre o si està dins d’una caixa de cartró humida.
El consumidor també ha de respectar i mantenir la cadena del fred durant el transport del producte des del supermercat fins a casa seva. S’han d’agafar els productes congelats al final de la compra, just abans de pagar, transportar-los en bosses isotèrmiques i posar-los al congelador, que ha d’estar a una temperatura òptima, al més aviat possible.
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments en la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, té en marxa un espai a Internet, que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultracongelades. A la pàgina web es veu des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús a la cuina per elaborar deliciosos plats.