Les espècies culinàries són mundialment reconegudes i font de devoció a molts països. A més, entre les seves especials aromes, colors vius i sabors afrodisíacs, s’amaguen propietats molt beneficioses per al nostre organisme. Descobreix les propietats d’aquestes quatre espècies!
Afegeix safrà para desinflamar el teu cos
El safrà és una espècia molt típica de la Península Ibèrica. De fet, el safrà de La Manxa compta amb Denominació d’Origen des de l’any 2001 i és d’una qualitat excel·lent. Van ser els àrabs els qui van introduir el seu cultiu a Espanya entre els segles VIII i IX, així com els que van detectar les seves propietats anestèsiques i antiespasmòdiques, per la qual cosa van començar a usar-lo àmpliament a la medicina.
El seu contingut en alfa i beta carotens, licopè, zeaxantina i picrocrocina ha permès relacionar el safrà amb l’activitat antiinflamatòria, anticonvulsionant i antitumoral, si bé encara no són concloents les seves propietats anticancerígenes. Prestigioses revistes com la Phytotherapy Research o la Cancer Letters han publicat diversos estudis que descriuen els efectes saludables del safrà.
No oblidis afegir safrà als teus arrossos per aconseguir un sabor deliciós. La paella, l’arròs caldós o les sopes de peix seran dignes d’un xef amb estrelles Michelin!
Comí: recupera el control del teu estómac
Aquesta espècia prové d’una planta mediterrània i el seu ús és freqüent a Europa, Àfrica del Nord i Llatinoamèrica. És important tenir en compte que el seu sabor és fort i lleugerament amarg, però que d’altra banda combina perfectament amb altres espècies en carns, llegums, verdures, peixos, cremes, pastes i arrossos.
El comí conté fibra (gràcies a les seves quantitats moderades d’hidrats de carboni), vitamines (A i E), minerals (calci, potassi, magnesi i ferro) i, sobretot, és ric en el compost actiu present en el seu oli essencial, l’aldehid cumínic. És gràcies a aquest oli que el comí és considerat un tònic estomacal, així com un estimulant de la gana i de la digestió.
Aquesta intensa espècia és un dels ingredients del curri (així és, el curri s’elabora a partir de diferent espècies) i entre les seves propietats també cal afegir la desaparició dels molests gasos intestinals i el desenvolupament d’una digestió amb menys molèsties. Tasta el comí en broquetes de carn de pollastre i verdures o afegeix uns tocs d’aquesta espècia a les cols de Brussel·les saltades amb bacó.
Les propietats antioxidants de la canyella
Les propietats antioxidants de la canyella es troben a la seva escorça. Bullida, la canyella estimula les digestions lentes i alleuja molèsties derivades de la digestió, com els gasos.
El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha realitzat a Espanya diverses recerques, els resultats de les quals demostren que la canyella (juntament amb l’anís, el gingebre, la menta, la nou moscada, la regalèssia i la vainilla) és un dels aliments amb majors propietats antioxidants. També convé tenir en compte que, així com els nabius, la canyella conté proantocianidines, un tipus de flavonoide antioxidant que cuida la salut del tracte urinari i frena les infeccions d’orina.
A més, una recerca de la Universitat Agrícola NWFP de Peshawar (Pakistan) va demostrar que la ingesta diària d’1 a 6 grams de canyella (es pot ingerir en càpsules) redueix la glucosa en sèrum de les persones diabètiques de tipus 2. Aquest efecte, beneficiós per a les persones amb elevats nivells de sucre en sang, també s’ha contrastat en altres estudis relacionats.
La canyella és perfecta als plats dolços (pa de pessic, galetes, arròs amb llet…) i salats. És especialment gustosa la combinació de la carn de pollastre amb la canyella. A la Sirena t’aconsellem el pollastre amb taronja i canyella.
El gingebre combat el colesterol perjudicial
Pot ser que el condiment que més tard ha arribat al nostre país sigui el gingebre, una espècia utilitzada des de fa segles a la medicina xinesa i índia. Dolç, però també picant i amb un toc amarg, s’empra al curri, la soia i multitud de salses o receptes internacionals de la gastronomia asiàtica, com el sushi.
Pels qui pateixen digestions pesades i molestes, acompanyades de nàusees o vòmits, se’ls recomana prendre infusions de gingebre. A més de ser una fórmula genial per combatre problemes digestius, el gingebre també suposa una font curativa per a afeccions respiratòries i problemes de restrenyiment.
Nombrosos estudis que han analitzat l’efecte del gingebre en humans contrasten les potents propietats d’aquesta arrel en la disminució del colesterol LDL (el de tipus perjudicial) i triglicèrids en sang. Així i tot, els experts asseguren que encara són necessaris més estudis que corroborin aquest efecte hipocolesterolemiant.
El gingebre és un fantàstic acompanyant de peixos i tot tipus de plats, com demostren les nostres receptes. Tasta el gingebre ratllat als teus carpaccios i smoothies saludables! No perdis l’oportunitat de cuidar a tota la família amb espècies naturals i beneficioses per a la salut.