T’has preguntat alguna vegada com és el procés pel qual es congelen les verdures, permetent que mantinguin tot el seu sabor i color? Dubtes sobre si realment són menys sanes que les verdures fresques? Avui volem desvetllar-te, pas a pas, com és el viatge d’aquestes verdures des de l’hort fins al teu plat.
Així arriben les verdures fins al teu congelador
Espanya és un país molt ric en camps de cultiu i, a més, és coneguda per la qualitat i diversitat dels seus productes. Amb tanta producció, hi ha empreses que s’han especialitzat en el tractament de verdures per destinar-les a la congelació. El procés d’ultracongelat permet conservar les propietats de les fruites i verdures perquè arribin a la teva taula amb la major quantitat de nutrients i vitamines.
Congelar un aliment suposa congelar l’aigua que conté. Les verdures que trobem a les botigues de la Sirena són com totes les altres, es conreen i es recullen al seu millor moment. Una vegada recol·lectades, són traslladades ràpidament a les fàbriques, on són rentades i s’escalden o se sotmeten a cocció durant molt poc temps, la qual cosa permet conservar millor les propietats de l’aliment i mantenir el seu sabor.
Una vegada finalitzada aquesta primera fase, es procedeix a la ultracongelació, la qual cosa suposa sotmetre les verdures, ràpidament, a temperatures inferiors a -20ºC. La ultracongelació impedeix el desenvolupament de microorganismes, manté la qualitat del producte, evita la pèrdua de nutrients i facilita l’adquisició de les varietats que estan fora de temporada. Gràcies a la ultracongelació, a la Sirena pots trobar productes com els fruits del bosc, així com tot tipus de verdures, durant tot l’any.
Les verdures i fruites congelades són perfectes per preparar multitud de plats, així com deliciosos smoothies saludables.
Els beneficis de disposar de verdures congelades
Quins beneficis té tot aquest procés d’ultracongelació? Que en passar tan poques hores entre la recollida del producte i la seva ultracongelació, es mantenen pràcticament intactes els valors nutricionals. Són fruites i verdures que es presenten rentades, tallades i llestes per cuinar, reduint el percentatge de residus orgànics. A més, suposen un estalvi de temps i diners, ja que estan sempre disponibles i són molt fàcils de cuinar en estar llestes per al seu consum.
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments en la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, ha creat un espai a Internet que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultracongelades.
A la pàgina web es pot veure des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús en la cuina per elaborar deliciosos plats.