Entre les idees de menús i plats nadalencs que et proposem per a aquestes festes, no podia faltar una proposta saludable i deliciosa especialment elaborada amb verdures congelades. Descobreix com preparar dues exquisides creacions que s’inspiren en les receptes tradicionals i les adapten al sabor i propietats de les verdures. Us encantaran!
El Nadal són dies en els quals és fàcil caure en l’alimentació desequilibrada o els excessos, per la qual cosa és important que trobem moments per alimentar-nos de manera saludable. A més, encara ets a temps d’idear el menú per a aquestes festes i sorprendre als teus convidats.
Ambdues receptes parteixen de les verdures congelades, ja netes, llestes per cuinar i en ocasions també tallades. A més, ens permeten accedir a totes les varietats de verdures durant qualsevol època de l’any, sense haver d’esperar a la temporada de recollida.
Fals tortell de Reis amb ceba caramel·litzada, pebrots, espinacs i formatge de cabra
El dolç tradicional del dia 6 de gener és el tortell de Reis. Però, què diran els teus convidats quan els proposis tastar una versió salada i molt nutritiva del tortell?
Per a elaborar-lo, només necessitaràs:
-400 grams de ceba
-400 grams d’espinacs
-400 grams de pebrot vermell
-200 grams de formatge de cabra
-Dos discs de pasta fullada
-Un ou
-Oli d’oliva
-Pebre
-Sal
Aquesta recepta compta amb unes proporcions apropiades per a un tortell salat per a vuit persones, i en tan sols dues hores el tindràs llest! Per començar, en una paella amb tres cullerades d’oli salta la ceba a foc suau durant uns 15 minuts fins que adquireixi un bonic color transparent. Salpebra al gust i reserva.
En aquesta mateixa paella introdueix el pebrot vermell sense descongelar, salta’l durant 5 minuts i després afegeix-li els espinacs. Salpebra al gust i deixa que les verdures es cuinin durant dos minuts més abans de retirar-les del foc.
Talla en petits daus el formatge de cabra. A continuació, agafa la massa de pasta fullada i talla el centre amb ajuda d’un tallador o motlle rodó d’aproximadament 8 centímetres.
El següent pas és batre un ou i afegir-hi un polsim de sal. Això et servirà per pintar la massa i que així agafi color. Una vegada tinguis les verdures fredes, a muntar el tortell! Tingues en compte que hauràs de deixar un petit marge de massa a la vora per després poder enganxar-hi l’altre disc de pasta fullada damunt.
Sobre un dels discs de massa de pasta fullada comença posant la ceba, després els espinacs i el pebrot, i al final, els daus de formatge de cabra al damunt. Amb ajuda d’un pinzell, pinta amb l’ou batut les vores de la pasta fullada i, amb molta cura, col·loca l’altre disc de massa el més centrat possible. Tanca les vores de la massa per evitar que així no s’obri el tortell durant la seva cocció. Pinta l’exterior de la massa i, si vols, pots adornar-la amb trossets de verdures. Reserva el tortell a la nevera aproximadament una hora.
Preescalfa el forn a 200ºC i abans de ficar-hi el tortell de verdures, torna a pintar la superfície de la pasta fullada amb l’ou batut, i amb ajuda d’un ganivet fes petits talls a la superfície. Col·loca’l al forn uns 20 minuts i… llest!
Fals torró de bròquil i pastanaga
Elabora aquesta originalíssima i saludable recepta amb:
-400 grams de bròquil
-200 grams de pastanagues baby
-100 grams de ceba
-100 grams de pernil ibèric a daus
-4 ous
-Làmines de pa d’arròs
-Oli d’oliva
-Pebre
-Sal
Per a preparar aquest torró vegetal, comença coent el bròquil en una olla amb aigua i sal durant uns cinc minuts. Després de treure’l i escorre’l, sofregeix en una paella la ceba juntament amb les pastanagues i els daus de pernil. Afegeix el bròquil i salpebra al gust.
En tercer lloc, hauràs de retirar la meitat de les pastanagues i tallar-les per la meitat. Amb ajuda d’una trituradora, prepara una crema amb els altres ingredients. Bat els ous en un bol i barreja’ls amb la crema de verdures.
Ara agafa un motlle rectangular que hauràs d’untar d’oli, afegir-hi una primera capa de crema de verdures, com d’aproximadament un centímetre, i també els trossos de pastanaga, per després cobrir-lo amb una altra capa de verdures.
Introdueix al forn al bany maria a 160ºC durant 45 minuts. Ja només necessitaràs deixar temperar i llavors podràs desemmotllar-lo. T’aconsellem presentar aquest fals torró entre làmines de pa d’arròs.
Sobre les verdures congelades al nostre país
Les verdures congelades són una peça clau en la nutrició de les persones, i amb l’objectiu de fomentar el seu consum i conscienciar a la societat sobre la necessitat d’incorporar aquests aliments a la dieta diària com a hàbit de vida saludable, l’Asociación Española de Fabricantes de Vegetales Congelados, ASEVEC, té en marxa un espai a Internet que permet conèixer amb profunditat i rigor el món de les verdures ultracongelades.
A la pàgina web es pot veure des del procés de fabricació de les verdures congelades, les zones espanyoles on es recullen les diferents varietats, consells de salut i fins al seu millor tractament i ús a la cuina per a elaborar deliciosos plats.